Villa ja villatuotteet

Suomalainen villa on eettinen ja ekologinen valinta: suomalainen lammas kasvaa ja tuottaa villaa perhetilalla, villan tuottaminen on vähäenergistä ja saasteetonta, loistorjunnassa ei käytetä kirurgisia toimenpiteitä eikä kemiallisia kylpyjä, se on kierrätettävä ja 100% biohajoava luonnontuote. Kerintä on myös välttämätön toimenpide lampaan hyvinvoinnille eikä vahingoita sitä. Kesäaikaan laiduntavat lampaat hoitavat maisemaa ja lisäävät myös luonnon monimuotoisuutta.

Luonnon superkuitu villa on kestävä, helposti käsiteltävää ja värjättävää, se myös taipuu monenlaisiin erikoisuuksiin ja on helposti yhdistettävissä muihin kuituihin.

Villa on ilmavaa, myrkytöntä, joustavaa, kestävää, ääntä eristävää, vettä ja  likaa sekä staattista sähköä hylkivää, kestää tulta ja tasaa lämpöä, on helposti puhdistettavaa, ei rypisty, se on  myös hengittävää ja on aina ihoa vasten kuiva ja lämmin ja myös pieneliöille vastustuskykyinen.

Lampailla on erityyppisiä villoja. Villat jaetaan yleisesti kolmeen tyyppiin: villatyyppi, yleisvilla ja turkisvilla. Villatyypin villa voi hienoimmillaan suomenlampaalla vastata merinolampaan villaa. Villasta löytyy lukuisia hienousluokkia pehmeistä vauvanvaatevilloista aina karkeisiin kovaa kulutusta kestäviin mattovilloihin. Lammasroduilla on eri tyyppisiä villoja; hienoimmat ja näin myös huopuvimmat löytyvät alkuperäisroduiltamme suomenlampaalta ja kainuunharmakselta,  liharotuisilta esim. texel karkeampaa villaa, jotka soveltuvat hyvin esim. peittoihin sekä kestäviin mattoihin.

Koivuniemen puodista on saatavilla villaa monessa muodossa, valikoima vaihtelee.

Langat

KARSTALANKA: 100% villalankaa löytyy luonnon omissa väreissä valkoinen, harmaa, ruskea ja musta eri sävyissä ja langan vahvuuksina. Vyyhdit ovat n. 100 g painoisia. Hinta 9 €/vyyhti.

Nylonilla vahvistettua sukkalankaa luonnon väreissä. 9€ /vyyhti.

140tex x2 n. 350 m, 140 tex x3 n. 230 m ja 180 tex x2 n. 270 m, 180 tex x 3 n. 180 m

HAHTUVALANKAA  eri väreissä, vyyhdissä n. 130 g,  285 tex x4 . Hinta luonnon värit 11,50 €, värjätyt 12,50 €.

HAHTUVALANKAA kiekkoina eri väreissä 2-säikeisenä. Kiekkojen koot vaihtelevat ka. n. 150 g hinnat alkaen 10 €/kiekko. Luonnon värit edullisempia.

UUTUUTENA! Lampaan villa (50 %)  -alpakanvilla lankaa (50 % ) 180 tex.  3-säikeinen.  Värit vaalea beige- ruskea – tumman ruskea. Vyyhdit n. 100g 18 €/vyyhti.

Muuta

”VARPAANVÄLIVILLA” , 20 g/6 €, saatavilla myös isommissa erissä,

HUOVUTUSVILLA eri väreissä , 20-25 g/2 €, saatavilla myös isommissa erissä.

RAAKAVILLA: kerittyä lampaan villaa luonnonväreissä lunnonvalkoinen, musta, harmaa ja ruskea. Rotuina suomenlammas, kainuunharmas ja suomenlammas-texel risteytys.  Hinta alkaen 10€/kg.

Villatuotteet

Villasta on tehty erilaisia tuotteita,  joita puodissa on myynnissä vaihtelevasti. On kudottu shaaleja, neulottu sukkia yms., virkattu ja huovutettu pannunalusia ja peflettejä, huovutettu erilaisia koruja yms.  sekä värjätty luonnon kasveilla lankoja.

Kuvagalleria villoista ja villatuotteista.

Kuvaa klikkaamalla saat auki koko kuvagallerian.