Lammastilan arkea

Eläinten hyvinvointi on erittäin tärkeää, sillä luontaisia käyttäytymistapoja toteuttava terve ja hyvin ruokittu eläin voi hyvin ja on ilo myös hoitajalleen.

Lampailla on oma vuosikiertonsa, jonka mukaan lampaat ruokitaan ja hoidetaan tarpeidensa mukaan. Katraassamme karitsoi kaksi krt vuodessa, keväällä on pääkaritsointi ja syksyllä pienempi porukka. Näin katraamme kasvaa jopa 200-päiseksi ajoittain.

Eläinten korsirehu tuotetaan omalla pellolla ja vilja ostetaan lähitiloilta. Peltojemme viljely perustuu pitkälti luonnon omaa ekologista kiertoa, viljelykiertoa, apilaa ja muita palkokasveja sekä seoskasvustoja hyväksi käyttäen.

Sisäruokintakauden aikana lampaat syötetään kaksi krt/pv ja ne viettävät talvensa lampolan suojissa. Kesällä lampaat pääsevät nautiskelemaan kesästä laitumella, hoitaen samalla tehokkaasti maisemaa sekä muutamia perinnebiotooppi- eli luonnonlaidunalueittamme.

Kesäaika mene mm. aitojen kunnostuksen, laidunten hoidon, kasvustojen uusimisten ja seuraavan talven rehujen teossa, nurkkia korjaillessa sekä lampaiden paimennuksen ja laidunlohkolta toiselle siirtämisten merkeissä. Karitsat punnitaan n. kerran kuussa myös laidunkaudella. Tilan paimenkoirat ovat verrattomia, suorastaan korvaamattomia apulaisia lammastöissä.