Tilan esittely

Tilalle tuo elämää n. 65 lammasrouvaa eli uuhta karitsoineen ja niiden isineen eli jalostupässeineen. Lisäksi tilallamme asustaa kaksi paimenkoiraa  Elsa ja Nata (bordercollie työkoirat), kaksi suomenhevosta  Vieskerin Virta ja Lyyra Liidia sekä suomenkarjan sonnipoikia, joita tällä hetkellä on kaksi, Vertti ja Willamaar.  Luonnollisesti maalaistaloon kuuluvat myös  kissat, kaksi ”karvista” nimeltään Kamu ja Katti. Kissat ovat tärkeitä tuholaistorjujia ja hauskuuttavat kovasti työpäivää.

Vauhtia ja melskettä on pitämässä myös perheemme kolme lasta (-01, -02, -05), jotka omalta osaltaan vielä ajan salliessa osallistuvat tilan arkeen ja touhuun. Elämä ei siis pääse juurikaan kaavoihin kangistumaan eikä arki harmaantumaan.

Tilan pääelinkeino on lammas. Lampaita tilalla on ollut v. 1992, alkaen 15 uuhen harrastekatraasta, jonka pääasiallinen työ oli maisemanhoito.  Tilamme kuuluu tuotannontarkkailuun (2001-) ja liityimme heti Maedivisna ( status MV 1. lk) sekä Scrapie terveysvalvontoihin, kun se tuli mahdolliseksi.  Lampaat tarkistetaan  ja niistä otetaan säännöllisin välein verinäytteet.

Päärotuna on suomenlammas, lisäksi  löytyy myös muutama suomenlammas-texelristeytyksiä sekä  suomenlammas-texel-rygjaristeytys muistona tilan kolmiroturisteytysajoilta, myös muutama kainuunharmas on liittynyt joukkoomme.

Tarjolla tilalta on lampaan sekä karitsan lihaa sekä jalosteita mm. lammassäilykkeitä, makkaroita sekä palvattua lihaa. Lampaan villaa myydään sekä raakavillana, että jalostettuna mm. hahtuvalankana, perinteisenä   lankana ( myös nailonvahvisteisena sukkalankana), alpakka-lampaanvillalankana, varpaanvälivillana sekä huovutusvillana.  Myös taljat eri  väreinä (musta, valkoinen, ruskea sekä harmaa), eri kokoina sekä villanpituuksina kuuluvat valikoimiin. Tulevaisuudessa on myyntivalikoimaan tulossa myös erilaisia  käsitöitä villasta sekä taljoista.

Lampaamme hoitavat kesäisin tilamme perinnebiotooppialueita ja niitä on vuokrattu sekä myyty kesällä maisemanhoitotöihin myös tilan ulkopuolellekin.   Jalostuseläimet ovat myös tärkeä osa toimintaamme.