KOIVUNIEMEN LAMMASTILA

Lampaan kasvatusta ja lammastuotteita

Sirpa Tyrväinen
0500 544 084
koivuniementila@gmail.com

Koivuniementie 90
51260 Tahkomäki

Tilamme sijaitsee Kangasniemellä Koittilan kylällä, Etelä-Savon ja Keski-Suomen rajamailla.

 

 

Linkit

Lampaat

Pipsa ja Rusina

Tavoitteenani on terve ja pitkäikäinen lammas, jolla on hyvä rehunkäyttökyky ja luonne. Karitsatavoitteenani on kolme karitsaa/uuhi. Tämä tarkoittaa käytännössä, että ruokaa pitää olla runsaasti ja sen on oltava hyvää, suorastaan erinomaista. Emolta puolestaan lisäksi hyvää emo-ominaisuutta ja maidontuotantokykyä.

Lampaamme eivät ole tehotuotannossa, jossa otetaan irti kaikki mahdollinen , syöttämällä vahvalla väkirehuruokinnalla mahdollisimman nopeasti teuraspainoon sisällä, vaan kaikki lampaamme, myös karitsat pääsevät kesäksi laitumelle. Katraamme ruokinta perustuu omaan hyvään nurmirehuun palkokasvien kera, jota täydennetään tarvittaessa lähitilojen viljalla ja kotimaisella valkuaisrehulla.

LempiSuomenlammas

Tilan päärotuna on maatiaisrotumme Suomenlammas, jota löytyy valkoisena, mustana ja myös ruskeana. Valkoinen on yleisin väri ja ruskea taas resessiivisenä värinä harvinaisin. Suomenlampaan villa on pehmeää, jopa silkkimäistä, kiiltävää, keskihienoa ja kiharaista.

Suomenlammas on lisääntymiskyvyiltään monilta osin ylivertainen verrattuna muihin lammasrotuihin. Tämä tuo haasteensa erityisesti kesäaikaan laidunlohkojen järjestämisessä ( viriilit pässit ja uuhetkin) sekä tiineys ja imetysajan ruokintaan, sillä karitsoita voi tulla jopa 5-6 kerrallaan ( ka. karitsamäärä 2.8.karitsaa/uuhi). Runsaat karitsaluvut myös lisäävät töitä, sillä lisämaito on tarpeen.

Vaikkakin suomenlammas soveltuu hyvin ympärivuotiseen karitsointiin on syyskaritsoiden saaminen aina oma haasteensa. Luonnon oma lisääntymiskello kun käy juuri päinvastaisesti eli kevätkaritsointina. Tästä syystä Pääsiäisenä on hankalampaa saada kotimaista lammasta. Sisäruokinta talven ajan tuo myös omat lisänsä työmäärän kasvuun ja ruokintakustannuksiin kesään nähden.

Pipari

Suomenlammaskaritsan liha on kotimaista, joka takaa laadun ja tuoreuden. Liha on vähärasvaista, miedonmakuista, hienosyistä ja mureaa. Suomenlampaalla rasva kerääntyy sisäelinten ympärille, eikä marmoroidu lihakseen, kuten liharotuisilla lampailla, jolloin se on helppo tarvittaessa poistaa.
Suomenlammas on luonteeltaan eloisa, valpas ja utelias sekä laumavaistoiltaan erityisesti vahva. Sillä on hyvä karkearehun käyttökyky ja ominaisuus laiduntaa monipuolisilla alueilla.

Suomenlampaannahka on yksikerroksinen, ei villanjuurta välissä, jolloin se on helpompi muokata. Nahkaa voidaan ohentaa enemmän (pehmeä). Turkissa on hyvä kiilto ja kaunis kihara, joita on eri kiharuustyyppejä. Karva on silkkimäistä. Turkis on pehmeä, kevyt, tiivis ja kestävä.

Tilallamme virkaa tekevä suomenlammas jalostuspässi on Puistolan Henrikki (linja 45 ), joka aloitti pestinsä syksyllä. Edeltäjä pässi oli Ingon Atte (linja 12), jonka karitsoita on vieläkin jalostusuuhissa. Uusi ruskea pässi on etsinnän alla. Edeltäjä oli Ingon Tim( linja 55) ja parasta-aikaa virkaa tekevä Ingon Eki, jonka karitsoita on parasta aikaa kasvamassa. Emissä löytyy lisäksi mm. 6, 7 ja 34 linjaa.

Risteytykset

Tilaltamme löytyy myös suomenlammas-texel risteytyksiä.

Risteytys

Texel on hollantilainen liharotu, joka on lihaksikas ja vähärasvainen. Sikiävyydeltään texel on keskinkertainen ja emo-ominaisuuksiltaan hyvä. Väri on valkoinen, joskus (erittäin harvoin) voi syntyä mustiakin yksilöitä. Rehun käyttökyky on myös hyvä. Villapeite on tiheä ja villakuitu on selvästi suomenlammasta karkeampaa ja lyhyttä.

 

Itse olen vuosien kokeilujen jälkeen todennut risteytyksenä suomenlampaan ja texelin soveltuvan parhaiten tilallemme. Rodut täydentävät hyvin toisiaan!

Virkaatekevä Texel-pässimme on tällä hetkellä DK linjan Isäntä.

Tuotannon seuranta

Tilamme on kuulunut tarkkailuun jo useita vuosia. Karitsoilta punnitaan 6 vko:n painot sekä 4 kk:n painot, jolloin ne myös pyritään ultraamaan ja arvostelemaan (EUROP-luokitus, lihaksen paksuus sekä rasva).

Tilalta myydään jalostuseläimiä: suomenlampaita sekä suomenlammas/texelristeytyksiä.

Maatalousnäyttelyssä